Jde o sladkost, která je rozšířená po celém světě a je součástí mnoha dalších druhů sladkostí (sušenky, bonbony, dezerty, moučníky a podobně). Patří k nejpopulárnějším na světě a mnoho z nás si bez ní neumí svůj život představit.

Slovo čokoláda má svůj původ v aztéckém výrazu xocolātl (šokolatl) a jeho výraz je hořké pití. Ideální je ke konzumaci čokoláda kvalitní, která v malých dávkách je i pro tělo prospěšná. Jaká je historie čokolády? Jak se vyrábí?

Výroba čokolády

Čokoláda pravá se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu. Tyto zrna pocházejí z kakaových bobů. Výsledkem tohoto procesu je čokoláda. Dále se pak obvykle sladí cukrem či jinými přísadami a zpracovává se do čokoládových tabulek nebo do nápoje. V takové formě už jí známe takřka všichni. Existují tři typy kakaových zrn, které se pro výrobu využívají, každé je různě vzácné. Nejčastěji se k výrobě čokolády používá typ Forastero. Do prodeje se dostává čokoláda nejen v tabulkách, ale také v různých jiných tvarech, jde o fantazii výrobců.

Historie čokolády

První výrobu čokolády měli na svědomí původní obyvatelé střední Ameriky a to ještě dávno před příchodem Evropanů, Mayů či Aztéků. Vyráběli kakaové placky a vařili kakaové nápoje. Do Evropy kakaové boby přivezl Fernando Cortéz, který se s ní setkává u aztéckého krále, kde se na jedné ze slavností nepodával jiný nápoj, než čokoláda, která byla dochucená vanilkou a kořením. Již v 16. století se tak dostala do Evropy a stala se velmi oblíbeným nápojem.

Různé příchutě

Postupem času se při výrobě čokolád přidávaly různé příchutě a ingredience, které udělaly čokoládu ještě zajímavější. Nejčastěji se do ní přidávaly oříšky, arašídy, nugát, kousky ovoce a to vše vytvořilo jedinečnou a neobyčejnou pochoutku, na které si pochutnává takřka celý svět.