Mátě peprné se na českých zahrádkách daří velmi dobře. A to je pouze jeden z mnoha důvodů, proč začít tuhle bylinku pěstovat nebo si ji pořídit formou sušené směsi (čaje). Vzhledem k tomu, co všechno máta umí, je takovou multifunkční bylinkou. Třeba zde najdete jiný způsob jejího využití než ten, na který jste zvyklí.

Máta v kuchyni

Pro svou lahodnou osvěžující chuť máta v kuchyni najde spoustu využití. Čerstvé mátové listy v létě jako když najdete. Lze je použít do letního nápoje z vody, máty a citrónu nebo jimi lze ozdobit sladké dezerty (palačinky, zmrzlinu). Chuť mentolu navíc může být příjemná v některém vašem receptu. Zkuste mát přidat i tam, kde byste ji vůbec nečekali.

Máta a vnitřní užití

Estetické využití máty není nic v porovnání s tím, co máta dělá s tělem při vnitřním použití:
• díky svým antiseptickým účinkům upravuje střevní mikroflóru,
• působí proti křečím ve střevech, čímž minimalizuje plynatost,
• zlepšuje trávení, proto je šálek čaje vždy po obědě vhodnou volbou,
• máta omezuje tvorbu mateřského mléka, a proto je vhodná u maminek, které chtějí přestat s kojením.

Máta a zevní použití

I zevně lze mátu použít na řadu různých způsobů:
• díky svým antibakteriálním vlastnostem léčí máta záněty dásní a osvěžuje dech,
• také působí hojivě na afty a vřídky v puse,
• odvar z máty lze používat k otírání aknózní pokožky,
• léčí nejrůznější ekzémy,
• obklad namočený v mátě je vhodný při pocitu na zvracení a při bolestech hlavy,
• máta peprná má chladivé účinky, a proto je vhodná při oteklých nohou.

Jak vidíte, máta toho dokáže opravdu hodně. Dobrou zprávou pro všechny „odpůrce bylinek a bylinkových chutí” je, že máta má ze všech bylinek velmi lahodnou chuť – sladkou a osvěžující. Potřeba není ani cukr (dobrá zpráva pro ty, kteří hodně sladí). Z máty si můžete udělat i chladivou a hojivou koupel.
Mátu si můžete pořídit jako jednodruhovou bylinku, často se vyskytuje i ve formě nejrůznějších směsí, do kterých přispívá svými účinky.

Dostanete na https://www.cestabylin.cz/