Kandidóza je onemocnění jehož příčinou je přemnožení kvasinky. V lidském těle se kvasinky běžně vyskytují především ve střevní mikroflóře, v ústech, krku a v nose. Nalezneme je na sliznici pohlavních orgánů a ojediněle se vyskytují také na kůži.
Pokud je jedinec zdravý, jsou kvasinky v rovnováze s ostatními mikroorganismy. Dojde-li však k narušení rovnováhy nebo pokud je tělo na kvasinky citlivější, může se objevit infekce. V lidském těle žije velké množství kvasinek, nejčastěji onemocnění způsobuje Candida albicans.
Nejčastější příčiny vzniku kvasinkové infekce
Příčin je celá řada, vždy je to individuální záležitost. Mezi nejčastější patří oslabená imunita vznikající jako důsledek onemocnění typu AIDS, absolvování chemoterapie, po transplantaci orgánů nebo během užívání kortikosteroidů. Další příčinou je léčba antibiotiky, která zbavují organismus nejen škodlivých, ale i prospěšných bakterií.
Mezi spolupodílníky patří také hormonální antikoncepce, nevhodná strava s velkým obsahem jednoduchých cukrů, stres nebo nákaza pohlavní cestou.
Jak infekci předcházet?
Pro candidu není vhodné prostředí acidobazické rovnováhy v organismu. Pokud se v těle vyskytuje prostředí kyselé, je ideální pro šíření kvasinky, která se tak dostane i do vzdálených míst. Jestliže je prostředí alkalizované, kvasinka je pomalá, lepkavá a velmi snadno ulpívá na obrysech, kde se tvoří její skládky, což jsou ideální podmínky pro vznik cyst a nádorů. Usazená candida zůstává na stěnách střev, kde vytváří podhoubí a dochází k perforaci střev. V tomto případě je potřeba vyvarovat se všeho, co v těle podporuje tvorbu kyselin. Jedná se především o bílé pečivo, moučníky, kávu, cukr, uzeniny, potraviny s obsahem barviv a konzervantů a víno. Také potraviny tělo příliš alkalizující je potřeba vyloučit. Jsou to brambory, mléčné výrobky (kromě malého množství jogurtů a tvarohu) či oříšky. Velkým pomocníkem je česnek, který má protiplísňové účinky a obsahuje germánium.