Jak si vybrat portské víno

Dopřejete si rádi víno plné chuti? Pak je pro vás ideální volbou portské víno. Portské víno se řadí mezi dolihovaná vína, čímž získává specifickou chuť. Název portského je odvozen od města Porto, které leží na ústí řeky Douro v Portugalsku.

Jak se vyrábí portské víno

Portské víno je ideálním doplňkem k plísňovým sýrům a ke sladkým pokrmům. Vzhledem k tomu, že vinice jsou většinou úzké a špatně přístupné technikou, sklízí se hrozny na výrobu portského vína tradičně ručně. Šťáva z hroznů se poté vylisuje a nechává se kvasit v sudech. Po vykvašení poloviny cukru se na rozdíl od tradičního vína přidává vinná pálenka a víno se nechá zrát v sudech. Díky tomuto procesu má portské víno výrazně vyšší podíl alkoholu než víno tradiční. Pokud se budete rozhodovat, který typ portského vína si vybrat, pak máte možnost rozhodovat se hned podle několika faktorů. Nejjednodušší rozhodování je vybrat si, jestli chcete víno červené, bílé a růžové. Ti náročnější se můžou rozhodovat mezi typy tawny což je klasické červené portské víno s typickou sytě červenou barvou a ruby což je také červené víno, ale je výrazně ovocné a jeho barva je až rubínová.

Ochutnejte víno Old porter

Tím nejznámějším vínem portského tipu, které je u nás velmi dobře dostupné je víno old porter. Toto víno pochází ze španělské oblasti Montilla – Moriles. Zajímavé je zejména růžové víno old porter pink, které je charakteristické vůní nazrálých malin a brusinek a má nezaměnitelné aroma sušeného ovoce. Pokud se budete chtít o tomto vínu nebo i o dalších vínech old porter dozvědět více, podívejte se na stránky www.oldporter.cz, které vám usnadní rozhodování při výběru. Vína portského typu jsou vhodná jako aperitiv i degistiv a stejně tak jsou ideálním dárkem zejména pro ženy. Vínem portského tipu nikdy nic nezkazíte, protože kromě toho, že skvěle chutná samostatně i k pokrmům, tak je také ideálním doplňkem k vaření. Neocenitelné je, například když budete připravovat domácí paštiku.